Sunsets & Sunrises


Een zonsondergang is vaak kleurrijker dan een zonsopkomst doordat er rond zonsondergang vaak meer stof in de atmosfeer is, zeker in de zomer. Daarnaast hoef je niet om “achterlijk-vroeg” uur je bed uit. En je kunt min of meer aan zien komen waar de zon onder zal gaan, hoewel het altijd een goed idee is om vooraf te bedenken waar de zon zal staan tijdens de zonsondergang.

Laat jullie fotografie kunsten de vrije loop en post hier jullie mooiste sunsets/sunrises.

Compositie
Bij een mooie zonsondergang denk je vrijwel meteen aan een rode bol dien langzaam de zee in zakt. Niks mis met clichés! Zorg er voor dat de horizon recht loopt: anders zou al het water zomaar weg stromen.

Plaats de horizon niet precies in het midden van de foto: foto’s met daarom 1/3 land en 2/3 lucht zijn vaak spannender om naar te kijken. Zeker wanneer de lucht bedekt is met fraai gekleurde wolken of zonnestralen.

Kies een spannende voorgrond 
Natuurlijk, het draait om de zon wanneer je een zonsondergang wilt fotograferen. Toch is de voorgrond van de foto ook belangrijk. Kies voor een mooie voorgrond: bijvoorbeeld de golven van de zee. Of kies een originele voorgrond als een bunker of een strandhuisje.

Het draait om de zon bij het fotograferen van een zonsondergang. De zon en de lucht moeten correct belicht zijn, de voorgrond mag best wat donker zijn. Een silhouet op de voorgrond maakt de foto alleen maar spannend!

De witbalans bij zonsondergang
Bij de ondergaande zon denk je meteen aan warme gele en rode kleuren. De camera snapt echter niet dat de kleuren roder of geler moeten zijn dan bij een foto overdag, hierdoor worden de kleuren op de foto al snel flets.

Foto’s van een stervormige zon
Maak tijdens het fotograferen van de ondergaande zon gebruik van de mogelijkheden van je camera. Lensflare (lichtvlekken) zijn vaak ongewenst, maar ze kunnen ook een speels effect aan je foto toevoegen.

Flitsen tijdens de zonsondergang
Flitsen tijdens de zonsondergang is meestal not done. De kleuren van de zon worden er niet mooier op. Je flitser is niet krachtig genoeg om het rotsblok in zee correct te belichten. Als je flitst op de automatische stand, is de voorgrond vaak te licht en de achtergrond te donker. Zet die flitser lekker uit!

Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Wanneer je de zonsondergang in de verte wilt combineren met een (romantisch) portret, dan kun je de invulflits gebruiken. Heeft je camera daar geen standje voor? Je kan het makkelijk zelf instellen!

Om handmatig de invulflits in te stellen, zet je je camera eerst in de ‘P’ stand. Je spiekt wat de gewenste sluitertijd en diafragma zijn. Daarna zet je de camera op de ‘M’ stand, en je stelt het gemeten diafragma en de gemeten sluitertijd in. Daarna klap je de flitser op en kun je de foto maken. (Het kan zijn dat je via het flitsmenu een beetje moet spelen met de flitskracht.)

Waar is de zon?
Het is een fabeltje dat de zon in beeld moet zijn voor mooie foto’s rond zonsondergang.

Wanneer de zon net onder is, verschijnen in de lucht vaak de mooiste kleuren. Ren niet meteen het restaurant in voor een wijntje, maar blijf nog even staan en wacht geduldig wat komen gaat.

Wil je de zonsopkomst fotograferen? Zorg dat je ruim op tijd bent om de kleurenpracht van de vroege ochtend vast te leggen.

Laat je niet afschrikken door wolken, wolken kunnen juist heel mooi verlicht worden door de ondergaande zon. Kijk om je heen en geniet van de luchten voor én achter je.

Het gouden uurtje
Vlak voor de zonsondergang is het zogenaamde gouden uurtje. Wanneer de zon bijna de horizon raakt, heb je mooi zacht licht om te fotograferen. Het ideale licht voor een romantische shoot!

 
SunSets & SunRises
Besloten groep · 382 leden
Lid worden van deze groep
Welkom in onze groep 'SunSets & SunRises'. Onze groep heeft twee beheerders en twee moderators die er zoveel mogelijk voor proberen te zorgen dat alle…
 

Veel fotoplezier,
Het Fotografie Allerlei team

%d bloggers liken dit: