SPELREGELS van onze facebook groep/pagina FOTOGRAFIE/ALLERLEI


Richtlijnen voor onze groep Fotografie/Allerlei

1-FA-team

Zeer welkom in onze gezellige groep waar je 1 FOTO PER DAG mag posten!

Onze groep heeft drie beheerders en vier moderators die er zoveel mogelijk voor proberen te zorgen dat alles vlot verloopt. De beheerders zijn: Regina Wolfs, Wilfried Jacobs en Julie Marcon – de moderators zijn: Jos Cuppens, Jacqueline Vanherle, Mireille Debeerst en Jenke Goffa. Bij vragen of problemen kan je steeds bij hen terecht.
BIJ VRAGEN EN/OF OPMERKINGEN GELIEVE EEN PRIVE BERICHTJE (PB) TE STUREN NAAR EEN VAN DE BEHEERDERS OF DE MODERATORS.
Zij zullen zo vlug als mogelijk antwoorden.

1 FOTO PER PERSOON PER (kalender) DAG

Indien men meerdere foto’s post zullen deze zonder verwittiging verwijderd worden. Bij herhaling zal het betreffende lid verwijderd en/of geblokkeerd worden.

1 Foto per kalenderdag lijkt ons duidelijke taal en als het relevant mocht zijn om in een bericht (ter verduidelijking e.d.) een tweede (bewerkte versie van de originele weliswaar) foto te plaatsen dan mag dat natuurlijk. Het spreekt voor zich dat, wanneer men het bericht zou misbruiken – door meerdere (verschillende) foto’s te posten – deze zonder verwittiging zullen verwijderd worden.

Indien er toch foto’s als reactie geplaatst worden vragen we aan de originele plaatser om dit te melden aan de administrators en de moderators.

Door de aanzienlijke groei van het aantal leden (hop naar de 30.000) zijn we genoodzaakt om alles even op een rijtje te zetten. Gelieve daarom hieronder de aangepaste richtlijnen van de groep door te nemen.

VAN ALLE LEDEN MOETEN DE BERICHTEN GOEDGEKEURD WORDEN. Op die manier zouden we een heel deel junk- en malafide berichten moeten kunnen tegenhouden/filteren. Graag jullie begrip hiervoor.
Indien regels niet gevolgd worden zal je verwijderd worden uit de groep!

Doel van de groep:

Het doel van deze groep is enerzijds de kunstzinnigen onder ons samen te brengen en anderzijds een ondersteunend platform te bieden waar we van elkaars beelden genieten, en al doende kunnen leren van elkaar. A thing of beauty is a joy for ever… Deze groep staat open voor iedereen die graag met fotografie bezig is, zowel recreatief als professioneel. Appreciatie voor en commentaren over geposte foto’s van leden moeten een positieve interactie tussen leden faciliteren.
Om dit doel optimaal te handhaven, en van de inhoud die gepost wordt geen chaos te maken, zouden we jullie graag vragen enkele richtlijnen te volgen.

Wees selectief:

We kunnen allemaal erg veel foto’s maken en posten, maar zijn ze allemaal even goed? Welke beelden zijn voor jou het belangrijkst, waar wil je het liefst feedback op? Deze vragen kan je jezelf best even stellen alvorens je een foto post.
Foto’s (zowel in zwart-wit als in kleur) die focussen op de natuur, natuurfenomenen, vogels, vlinders, insecten, andere dieren, bloemen, andere planten, mensen, gebouwen, kunstwerken, urbex, …. werkelijk alle kunstige en esthetisch verantwoorde foto’s (dus geen familie kiekjes, geen nieuwsfoto’s, ….) zijn welkom maar hou het netjes en respecteer privacy en wettelijke regels – ook de Facebook regels.

Wat kan wel en wat kan niet:

WEL-NIET_DO-DONT_LV

korte samenvatting van wat wel- en niet kan in onze groep !

Wat absoluut niet kan:

 • Nestfotografie en beelden van kadavers zijn uit den boze
 • Enkel rechtstreeks opgeladen foto’s en geen bestanden waarachter een foto zit
 • Enkel eigen gemaakte foto’s en geen filmpjes
 • Geen gedeelde foto’s van jezelf of van derden of links naar persoonlijke of andere pagina’s. Hashtags (#) zijn echter wel toegelaten
 • Commercie is uit den boze (geen commerciële boodschappen)
 • Niets te koop aanbieden, daarvoor bestaan er specifieke groepen
 • Met vragen over hulp rond fotografie, techniek en materiaal kan je terecht op onze hulppagina bij bestanden of in ons album tips & triks. Rechtstreeks vragen stellen in onze groep kunnen we niet toelaten.
 • Zomaar foto’s van anderen bewerken kunnen we niet toestaan, de kijk van de fotograaf is juist zo belangrijk en individueel, waardoor iedere foto uniek is. Wanneer er expliciet (door de fotograaf) om gevraagd wordt mag het natuurlijk wel
 • Geen albums aanmaken
 • Geen selfies (met statief mag wel) en geen naaktmodellen (bedekt naakt kan wel)
 • Geen foto’s noch links als reactie in een bericht plaatsen – Ook vragen we aan de plaatser van het bericht om ons te melden wanneer hij merkt dat er foto’s en/of links als reactie op zijn/haar foto gepost werd. Dit kan heel eenvoudig door één van de administrators of moderators te taggen in een reactie van datzelfde bericht of via een privé berichtje
 • Geen berichten over locaties, studio’s, …. ook geen vragen om mee op locatie te gaan e.d.

Belangrijk:

Neem je tijd om een beeld te posten, geef wat uitleg over wat het beeld voor je betekent en eventueel hoe je te werk ging om het te maken. Foto exif gegevens erbij vermelden mag maar is niet noodzakelijk. Indien de kijker dit wenst kan hij/zij er altijd nog naar vragen.
Wat vind je er zelf van, of welke verwachting heb je inzake reacties van de anderen? We hebben een erg gemengde groep, waarin we allemaal onze eigen fotografie en de ontwikkeling daarvan verkennen.
Vragen om ‘Likes’ te verzamelen voor een of andere foto- of andere wedstrijd horen niet thuis in deze groep en zullen – bij plaatsing – onmiddellijk en zonder verwittiging verwijderd worden.

Activiteiten/evenementen:

Indien er in jouw buurt activiteiten rond fotografie (workshops, cursussen, beurs, tentoonstelling….) worden georganiseerd en je wil dit melden in de groep, ga dan via de tab ‘Evenementen’ bovenaan en voeg toe.

Omgaan met elkaar:

Probeer vriendelijk te zijn en wees hoffelijk. Hou er rekening mee dat we elkaar in dit digitale medium al eens misverstaan. Zet je over reacties die je niet fijn vindt en vergeef iemands eigen(gereid)heid. Loopt het echter toch uit de hand dan kan je berichten en reacties steeds rapporteren aan de beheerders, deze zullen dan beslissen of er personen al dan niet verwijderd en/of geblokkeerd worden.

Hierbij nog enkele belangrijke links die je best even doorneemt:


Foto van de maand – Foto van het jaar

Alle foto’s geüpload in de maand volgend op de huidige foto komen in aanmerking om geselecteerd te worden.

voorbeeld: de geselecteerde foto voor de maand ‘mei 2016’ zit uiteraard in het album ‘Foto van de maand mei 2016’ en zal geüpload worden als coverfoto ofwel op 30 april ofwel op 1 mei 2016.
Alle foto’s die in aanmerking komen voor ‘foto van de maand’ worden in onderling akkoord geselecteerd door de 3 administrators en 4 moderators. Er zijn geen specifieke criteria – buiten de algemeen geldende principes – om hieraan te voldoen. Vervolgens worden alle genomineerde foto’s in een album ‘Foto van de maand’ geplaatst.
Het is NIET de bedoeling dat leden zelf foto’s toevoegen aan dit album (indien dit toch gebeurt zullen deze zonder verwittiging verwijderd worden).
De leden kunnen hier echter wel hun voorkeur laten blijken door ‘Likes’ toe te voegen en de foto met de meeste ‘Likes’ wordt de groepsfoto van de maand en zal gedurende een hele week prijken op de cover van onze FB-groep (Fotografie/Allerlei) maar eveneens op onze FB-pagina (Fotografie Allerlei).
In het album ‘Jaarwinnaars’ zitten alle genomineerden voor de selectie van ‘foto van het jaar 20xx’. De foto met de meeste ‘Likes’ wordt ‘Foto van het Jaar’ en zal geüpload worden in het begin van de maand januari 20xx + 1 en zal dan 2 weken bovenaan prijken als cover foto van onze FB-groep.

Foto van de dag:

Iedere dag kiezen we (de administrators) een FOTO VAN DE DAG uit alle inzendingen van onze GROEP. De geselecteerde foto wordt vervolgens bovenaan op onze PAGINA geplaatst. Het is bijgevolg echt wel noodzakelijk om lid te zijn van beide communities aangezien deze interactief samen werken.

Magic foto:

In dit album worden voornamelijk foto’s geplaatst die ondergedompeld werden in speciaal bewerkingsbadje of die een uitzonderlijke techniek vergen, uiteraard vergezeld van een duidelijke omschrijving van het gebruikte procédé. Speciale bewerking of techniek kan zijn o.a. Long exposure technics, Blending, Stacking, Strobing, enz…… De bedoeling is om beter en anders te leren fotograferen en kennis/techniek over te dragen aan elkaar. Vragen stellen in de reactie bij de foto mag uiteraard en antwoorden moeten in begrijpelijke taal – en met het nodige respect – gegeven worden.

BEHEERDERS, UITVOERING EN RICHTLIJNEN:

Onze groep telt ondertussen bijna 30.000 leden, we hopen dan ook dat jullie begrijpen dat regels noodzakelijk zijn en dienen gerespecteerd te worden. Als beheerders zien we niet altijd alles, en hebben niet altijd de tijd om onmiddellijk te reageren. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op onze huidige ervaring, maar dat sluit niet dat we iets over het hoofd kunnen hebben gezien waar we desondanks wel op zullen reageren. We rekenen op jullie begrip en gezond verstand om hier bewust mee om te springen en zelf mee het succes van deze groep te bepalen. We denken dat er een enorm potentieel ligt in onze gezamenlijke passie rond fotografie. We zijn nog steeds bezig met het bijschaven van de reglementen inzake de groepsfilosofie en etiquette. Hou er dus rekening mee dat her en der nog aanpassingen kunnen gebeuren.

Tot slot nog dit:

Onze groep en onze pagina werken interactief samen. Als je lid bent van onze groep is het bijgevolg echt wel noodzakelijk om ook onze pagina te Liken aangezien we hier dagelijks een ‘FOTO VAN DE DAG’ posten, gekozen uit alle inzendingen in onze groep.
Link naar onze groep Fotografie/Allerlei: FB-groep: https://www.facebook.com/groups/fot…
Link naar onze pagina Fotografie Allerlei:
https://www.facebook.com/fotografie…
Wens je op de hoogte gehouden te worden van al het reilen en zeilen over onze FB-groep, FB-pagina, website en blog => schrijf je dan in op onze maandelijkse Nieuwsbrief.
Mogen we je ook nog vragen om ons initiatief – waar tienduizenden ondertussen deel van uitmaken – te steunen door een kleine donatie (minimaal 10 €) die ons ook zal toelaten je meer diensten aan te bieden. Dit kan door rechtstreeks je bijdrage te storten op ons Fotografie rekeningnummer BE34 9731 4172 2690 of via PayPal. Met ‘meer diensten aanbieden’ bedoelen we: meer foto’s per dag (met een max. van 10) en ook links posten naar niet-commerciële websites.
Het copyright van de foto’s in deze groep blijft bij de fotografen. Gebruik en/of publicatie van deze foto’s is alleen toegestaan na toestemming vooraf van de betreffende fotograaf. In antwoord op het nieuwe beleid op Facebook geef ik hierbij aan dat op mijn persoonlijke gegevens, foto’s, enz (als gevolg van de Berner Conventie) mijn copyright rust. Voor commercieel gebruik is dus ten alle tijde mijn schriftelijke toestemming vereist !
Onze groep werd opgericht door Regina Wolfs en Wilfried Jacobs op dinsdag 6 januari 2015.
Aan allen veel Fotografie plezier toegewenst,
Het Fotografie Allerlei team

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: