Google foto’s


Google Foto’s wil zich ontfermen over al je foto’s. Daarvoor schuift de dienst een aantal goede argumenten naar voren. 

“Ongelimiteerde opslag van foto’s en video’s in hoge kwaliteit.” Ik hoorde al slechtere argumenten om één app boven een andere te verkiezen. Google ontfermt je gratis en voor niets over al je afbeeldingen, en dat in een kwaliteit tot 16 megapixels. Ook video’s hebben een plaatsje op de Google-servers, zolang je tevreden bent met een full HD-resolutie.

De app doet al het werk voor jou en categoriseert alle foto’s op de best mogelijke manier. Vooral de zoekfunctie blijkt bijzonder krachtig te zijn. Gezichtsherkenning komt hopelijk snel naar Europa, want daar kan de VS nu al van genieten. De slimme fotodienst wordt nu nog slimmer en leuker door in te werken op je nostalgie.

Kleine applicatie

Google-Photos-toestellenOm je foto’s online te krijgen heb je een kleine applicatie nodig, die je via de Foto’s-website kan downloaden. De app doet me denken aan Google Music. Hij nestelt zich braafjes in het systeemvak van je taakbalk en upload van daaruit alle foto’s uit door jou gekozen locaties. Zodra er enkele foto’s online staan kan je ze bekijken op photos.google.com. In het totaaloverzicht staan ze geordend volgens datum. Tot zover niets speciaals. Wat maakt deze Google-dienst dan uniek? Zou de kracht in de zoekfunctie zitten?

Slimme foto-analyse

Google analyseert je afbeeldingen met een machine learning algoritme en determineert wat er op staat. Vervolgens kan je foto’s bekijken verzameld volgens onderwerp. Denk daarbij aan woestijnen, stranden, auto’s, vogels, boten… Kortom, zowat alle onderwerpen waar je meerdere beelden van hebt. Googles algoritme is slim en accuraat, maar niet altijd. Zo is een hek soms een skyline en een meer soms een waterval, maar over het algemeen sorteert Foto’s nu al meer dan goed genoeg om een serieuze meerwaarde te bieden.

Verder kan je foto’s ook per locatie bekijken, een functie die dankzij locatie-tags voor de hand liggend is. Gecombineerd zorgen ze er voor dat Foto’s heel veel weet over je afbeeldingen, waardoor de zoekfunctie zelf ongezien krachtig wordt. Op zoek naar die ene specifieke foto? Zoek dan naar bijvoorbeeld naar ‘bird’ en ‘water’, of ‘snow’, ‘house’, en ‘Switzerland’.

Persoonlijke assistent

De Assistant helpt je om het meeste uit je afbeeldingen te halen. Eveneens dankzij foto-analyse stelt Google nieuwe manieren voor om je foto’s te bekijken. Nam je veel foto’s van hetzelfde onderwerp vanuit een min of meer stabiele hoek? Dan krijg je misschien een kleine timelapse-animatie voorgeschoteld. Foto’s en filmclips van een reis kan Google dan weer tot een kort filmpje verwerken, of, iets statischer, een kleine collage. Af en toe beslist Foto’s dan weer dat een foto het bewerken waard is, en krijg je een postkaartje voorgeschoteld, of een kunstige zwart-witfoto.

Albums

Vind je een creatie de moeite, dan kan je ze met een muisklik opslaan in je bibliotheek. Is het maar niets, dan verwijder je Googles poging. Via zoeken kan je sorteren om zo uitsluitend door bewaarde Assistant-beelden te scrollen. Onder Collections vind je voorlopig albums die je zelf moet aanmaken. Gebruikte je Foto’s al met Google+, dan vind je hier ook de digitale fotoboeken en reisverslagen terug die de dienst toen al maakte. Vooralsnog heb ik het nieuwe Foto’s zo’n verslag nog niet zien maken.

Google Now voor foto’s

De Assistant op je smartphone heeft dezelfde lay-out als Google Now, en werkt ook met kaarten. Iedere kaart is een voorstel tot film, collage, timelaps of panorama. Ook hier kan je geslaagde exemplaren opslaan, terwijl je mislukkingen wegswiped. Al je acties synchroniseren vlot tussen je verschillende toestellen. Ik ontdekte niet meer dan een paar seconden vertraging.

Ook vanop je telefoon worden gemaakte foto’s automatisch naar de cloud gestuurd. Idealiter pruts je daar aan de instellingen: aanvankelijk stuurde Foto’s ook screenshots en beelden van WhatsApp of Hangouts naar de cloud. De app heeft bovendien enkele kinderziektes die zich uiten in (beperkte) stabiliteitsproblemen. Heel soms blijft Foto’s even hangen en in uitzonderlijke gevallen crasht de app helemaal.

Foto’s centraal

google-fotos-google-photosFoto’s schuift je foto’s helemaal naar de voorgrond. Beelden die je misschien nooit meer terug zou opzoeken worden op toepasselijke manieren naar de voorgrond gebracht. Google claimt het probleem van een onoverzichtelijke berg digitale foto’s opgelost te hebben en volgens mij overdrijft de technologiereus niet. Het is lang geleden dat ik nog zoveel plezier beleefde aan al mijn beelden. Dat het bovendien extra eenvoudig is om foto’s of combinaties van foto’s te delen zorgt er voor dat je niet alleen blijft zitten met de pret. Google Foto’s maakt na enkele klikken een link aan waarmee je beelden kan delen. Via de link kan iedereen aan de door jouw geselecteerde foto’s, zonder dat de ontvangers één of andere app of zelfs een Google-account nodig hebben. De gedeelde links blijven geldig totdat jij beslist om ze te deleten via een handig overzichtsvenster.

Op het eerste zicht heeft Google Foto’s dus alleen maar voordelen. Je foto’s staan helemaal veilig en zijn bovendien toegankelijker dan ooit. Dat praat de tijd en moeite die het kost om alles online te zwieren meer dan goed. Wie Foto’s voordien al gebruikte heeft des te meer redenen om te blijven. Op fotografisch vlak heeft Goolge volgens mij dus geen nadelen.

Heb je toch nog wat hulp nodig om je foto’s te zoeken, delen, beheren, bewerken, …. ? Klik dan hier

Veel fotoplezier,
Het Fotografie Allerlei team

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: