Fotograferen tijdens publieksevenementen en parades


We dompelen ons onder in een druk evenement om zoveel mogelijk op te gaan in de massa. Tijdens onze tocht in de menigte kunnen we alles tegen komen, wees dus voorbereid op zeer veel mensen en gebruik een open diafragma (laag getal) om mooie portretfoto’s van bvb. (verklede) mensen te maken. Een open diafragma zorgt voor weinig scherptediepte. Hiermee komt de persoon vrij van de achtergrond en gaat alle aandacht naar de (al dan niet kleurrijke) outfit. Ook omgevingsfoto’s of detailfoto’s zijn perfect te maker tijdens een optocht of publieksevenement.

Wat heb je nodig?
1511_Ieper_11 (1 van 1)Heb je een camera met verwisselbare lens, dan is het raadzaam om van tevoren te bedenken wat voor lens je meeneemt. Je bent de hele dag op sleeptouw, dus neem alleen mee wat je écht nodig hebt. Dit voorkomt ook dat je een fotomoment mist doordat je bijvoorbeeld nog van objectief aan het wisselen bent. Met een lens met een beperkt bereik zul je soms heel dicht op je onderwerp moeten kruipen. Dat kan de spontaniteit uit de foto halen. Wil je veel variëren en van veraf een onderwerp in close-up kunnen fotograferen? Dan is een lens met een groot bereik handig, bijvoorbeeld een 18-200mm. Deze kan van 18 tot 200 millimeter inzoomen, wat betekent dat je gemakkelijk een grote hoek kan fotograferen én van een afstandje portretten of detailfoto’s kan maken. Maar ook de kitlens van je camera is prima te gebruiken. Deze lens is meestal een 18-55mm.

Verander eens van perspectief
strijders_01 (1 van 1)
Probeer het evenement uit alle hoeken te fotograferen.
Probeer tijdig aan te komen zodat je de locatie kan verkennen en overkijk de mogelijkheden vanuit diverse hoeken.
Stel jezelf enkele vragen, zoals:
– hoe kom ik op het balkon?
– hoe geraak ik backstage?
– waar zijn de trappen?
Ikzelf lig regelmatig op de grond, of sta op een stoel. Soms hang ik zelfs in de trapezen als het moet om DE geslaagde foto te kunnen maken. Een paar stappen naar achteren of naar voren, naar links of rechts, kunnen soms wonderen doen.  Een mooi evenement, parade, concert of optreden verdient het om vanuit alle hoeken te worden gefotografeerd.

Verken de locatie
verkenningAls de locatie in de buurt is kun je voorafgaand aan het evenement al eens polshoogte gaan nemen. Hoe ziet de ruimte eruit, vanaf welke kant heb je een goed overzicht, wat zijn leuke hoekjes?
Kun je ergens foto’s nemen van op een hoger punt of juist een lager punt?
Is de locatie niet in de buurt zorg dan sowieso dat je extra op tijd bent om dan even rustig een kijkje te nemen.

Wat en hoe met ‘Licht’

1511_Ieper_10 (1 van 1)Parades worden vaak midden in de zomer gehouden. De grootste kans op mooi weer en veel mensen zijn vrij. Voor fotografen is dit niet altijd ideaal, de zon staat in de zomer op zijn hoogst en dit kan donkere schaduwen geven op de foto ondanks dat je met je ogen iemands gezicht nog prima kunt zien. Je kunt dan gebruik maken van een flitser, met een lichte invulflits kun je het beeld al behoorlijk verbeteren, mits je voldoende dichtbij kan komen. Bewerkingsprogramma’s als Lightroom en Adobe Camera RAW bieden de optie om schaduwen lichter te maken zonder de rest van het contrast van de foto aan te tasten.

Oog voor detail
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Naast mensen zijn er natuurlijk nog talloze dingen (objecten en voorwerpen) te fotograferen op evenementen. Een oog voor detail levert soms verrassende foto’s op maar het ligt natuurlijk helemaal aan het evenement wat voor details je kunt fotograferen. Een kermis is een goede gelegenheid, omdat veel kleine dingen die je daar ziet meteen een sfeerbeeld oproepen. Dat zie je bij deze foto van de eendjes; zonder dat je de omgeving ziet, weet je meteen waar de foto is genomen en wat er aan de hand is.

Zorg voor diversiteit in je foto’s
diversiteitMaak foto’s vanuit verschillende perspectieven, zorg ook voor enkele detailfoto’s, scherpte-dieptefoto’s, overzichtsfoto’s, foto’s van groepen mensen en foto’s van individuen.Vergeet ook zeker het publiek niet. Die kunnen soms net zo interessant zijn als de deelnemers zelf, misschien dansen ze wel mee, hebben een eigen aparte uitdossing, reacties van deelnemers en publiek over en weer, etc. Vergeet je ook niet om te draaien en naar boven te kijken waar mensen door open ramen de parade bekijken.

Veel succes,
Het Fotografie Allerlei team

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: