Bokeh


Heb je je ooit afgevraagd hoe je zo’n dromerige, wazige achtergrond krijgt bij fotografie? De techniek die je hiervoor gebruikt heet Bokeh. Het woord Bokeh spreek je uit als Boo-kee en het betekent ‘wazig, vertroebeling, vervaging’ in het Japans. Deze techniek geeft sfeer en beleving aan je foto. Het heeft betrekking op de kwaliteit van de voor- of achtergrondscherpte van de foto. Het onderwerp op de voorgrond is dan scherp en de achtergrond is wazig. Het is het resultaat van het fotograferen met een kleine scherptediepte en snelle sluitertijd, door het spelen met de scherpte en diepte verdwijnen details in de achtergrond.. Bij veel duurdere objectieven is de bokeh vaak waziger/romiger dan bij de goedkopere modellen en levert daardoor betere en mooiere beelden. Als men spreekt over ‘sterke’ bokeh, dan gaat het om een foto waarbij de achtergrond zo wazig is dat deze niet meer herkenbaar is. Dit zie je vaak bij macrofotografie.

ontluikend (1 van 1)

Voor mij persoonlijk is Bokeh een vorm van creatieve macrofotografie. Met Bokeh kun je leuke, wazige en erg romantische effecten creëren. Door het verschil in scherptediepte en het grote contrast, worden alle lichtpuntjes in de achtergrond getoond als blurrige cirkels.  Op onderstaande foto kun je dat duidelijk zien. De opening van het diafragma bepaald de vorm en grootte van de lichtcirkels.

Hoe werkt je diafragma?
Als je weinig scherptediepte wilt hebben moet je de lens zo ver mogelijk open zetten. Je diafragma bestaat eigenlijk uit een reeks lamellen die open en dicht gaan op het moment dat je een foto maakt. In dit geval willen we dat de lamellen zo ver mogelijk open staan. Kies dus voor een groot diafragma (een klein f-getal) zodat je veel scherptediepte krijgt. Hoe kleiner het diafragma getal, hoe verder de lens open staat en hoe meer licht er op de sensor valt. Pas je sluitertijd hier dus op aan. Hieronder illustreren we nog even wat het diafragma doet.

bokeh

Hoe goed de bokeh is bij een objectief verschilt niet alleen per objectief, maar ook per situatie. Vaak wordt gedacht dat de bokeh bij het grootste diafragma (laagste diafragmagetal) het mooist is. In de praktijk blijkt echter dat iets dichtknijpen (bijvoorbeeld f/3.2 op een f/1.4 objectief) een mooiere bokeh kan opleveren.

Tips voor een mooi bokeh

  • Ga op zoek naar een onderwerp waar voor- en achtergrond mogelijkheden bieden. Let hierbij vooral op de structuur, het kleur en het patroon van de voor- en achtergrond en vermijd te rommelige stukken.
  • Wanneer de vegetatie bedekt is met dauwdruppels, krijg je vaak een “schitterend” bokeh wanneer je in tegenlicht fotografeert.
  • Ga op zoek naar interessante lichtvlekken in voor- en achtergrond en speel met het diafragma om het gewenste effect te bereiken.
  • Fotografeer door de vegetatie heen om een mooi diffuus kader in de voorgrond te creëren.
  • Verander je positie of plaats eventueel kleurrijke elementen (bvb. herfstblaadjes) voor en achter het onderwerp om een pittoresk bokeh te verkrijgen.
  • kom zo close mogelijk bij je onderwerp
  • zorg voor voldoende afstand tussen je onderwerp en de lichtpunten op de achtergrond
  • zet je aperture zo wijd mogelijk open

Veel succes,
Het Fotografie Allerlei team

2 reacties op “Bokeh

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: