Smartphone fotografie


De smartphone (in mijn geval de iPhone) – en dus ook de smartphone camera –  wordt steeds populairder, ook bij de zogeheten ‘echte’ fotografen. Dankzij betere sensoren, lenzen en nieuwe apps kunnen we alsmaar betere  beelden maken met onze smartphone. Ja, de smartphone heeft nu nog enkele beperkingen, maar opent tegelijkertijd ook een wereld aan mogelijkheden. Speel met die mogelijkheden, wees creatief. Het is jouw creativiteit en compositie die ervoor zorgt dat een foto interessant wordt.

Voordelen
Een van die voordelen is de ingebouwde gps, waardoor je bij elke foto precies kunt terug vinden waar hij is gemaakt. Dat is handig voor jezelf en kan van pas komen als je foto’s deelt. Je kunt je foto’s dan bijvoorbeeld op een kaartje plaatsen, zodat je publiek precies ziet waar hij gemaakt is. Nog een voordeel is de WiFi verbindingen. Camera’s met wifi worden wel steeds gewoner, maar zijn nog allesbehalve standaard – en al helemaal niet bij spiegelreflexcamera’s. Daarentegen beschikt iedere smartphone over wifi en kan daardoor altijd op hoge snelheid contact maken met het internet, bijvoorbeeld om foto’s te uploaden naar Facebook of Flickr. Daarnaast heb je bij een smartphone vaak ook een dataverbinding (3G of 4G), waardoor je niet afhankelijk bent van wifi om foto’s te uploaden of door te sturen.Een laatste voordeel van de smartphone zijn de vele beschikbare apps. Daarmee kun je functionaliteit toevoegen die niet standaard in de camera zit. Denk aan filters of een 360 graden panorama-app. Ook bestaan er heel veel apps waarmee je een foto uitgebreid kunt bewerken via het aanraakscherm.

Bij fotografie is de techniek eigenlijk ondergeschikt aan de fotograaf. Als je als fotograaf goed te werk gaat, kun je ook met een smartphone mooie, bijzondere en interessante foto’s maken. Het is immers nog steeds de fotograaf die bepalend is voor een mooie foto en niet de camera.

Wil je op niveau fotograferen zodat het nauwelijks zichtbaar is dat je foto’s met een smartphone zijn gemaakt? Ga dan net zo creatief te werk als je zou doen tijdens een shoot met een (compact)camera. Wees origineel en ga op zoek naar afwijkende standpunten en laat je foto bestaan uit meerdere lagen zoals voorgrond, hoofdonderwerp en achtergrond. Je foto krijgt dan diepte. Fotografeer bijvoorbeeld door een paar takken heen, waarbij er best enkele op de voorgrond zichtbaar mogen zijn. Die diepte kun je eventueel achteraf nog versterken met een app met miniatuurfilter, waarbij je de voor- en achtergrond wat kunt vervagen. Bekijk ook of het mogelijk is om creatief met het perspectief te spelen, door bijvoorbeeld een heel laag of heel hoog standpunt te kiezen. Je foto valt daardoor meer op en het is direct duidelijk dat er veel aandacht aan de compositie is besteed.

Vrijwel geen enkele smartphone is standaard voorzien van een statiefaansluiting. Voor de beste resultaten, en vooral bij slecht licht, is het belangrijk dat je de telefoon goed stilhoudt. Houd hem stevig met twee handen vast en probeer niet te bewegen als je de foto maakt. Houd het licht in de gaten en licht eventueel zelf bij met kunstlicht of fotografeer vlakbij een raam. De telefoonflits is niet meer dan een zwak led-lampje en is alleen effectief als het onderwerp echt dichtbij is en dan nog blijft het zeer zwak. Eenvoudig bijlichten met en simpele zaklamp kunnen dan net het verschil maken.

Hoewel de kans dat je verkeerd scherpstelt met een smartphone kleiner is dan met een spiegelreflex (vanwege de kleinere sensor en grotere scherptediepte), is het wel aan te raden aandacht te besteden aan de scherpstelling. Laat dit niet over aan de telefoon, maar tik op de juiste positie op het scherm. De camera stelt dan scherp op het onderwerp (je hoort in veel gevallen het bekende scherpstelgeluidje). Dankzij het aanraakgevoelige scherm werkt dat een stuk eenvoudiger dan bij een traditionele camera, dus maak daar zeker gebruik van.

Staand of liggend?
Een camera houd je bijna altijd horizontaal vast, tenzij je een portretfoto maakt. Een smartphone is in eerste instantie een telefoon, die je meestal rechtop houdt. Als logisch gevolg fotograferen en filmen sommige mensen ook vaak verticaal. Dat is echter niet aan te raden voor een foto en al helemaal niet bij het filmen. In de horizontale stand wordt de ruimte geheel benut, waardoor een foto het best tot z’n recht komt. Verticaal wordt een foto zeer smal, waardoor de impact op het scherm veel minder groot is en de details minder goed zichtbaar zijn. Bij het filmen wordt dit pas echt rampzalig, dan verschijnen er grote zwarte balken aan de zijkant met een dun reepje verticale film in het midden. Geen enkele film is verticaal, dus probeer dit altijd te vermijden.

Liggende foto

Liggende foto

Probeer tijdens het maken van foto’s met je smartphone zo min mogelijk in te zoomen. Natuurlijk kan zoomen handig zijn als je een onderwerp dichterbij wilt halen, maar het leidt sowieso tot lagere beeldkwaliteit. In tegenstelling tot een echte camera bevat een smartphone geen optische zoom, maar een digitale. Bij een digitale zoom worden pixels erbij bedacht of wordt er simpelweg een uitsnede van het totale beeldoppervlak gemaakt. Je verliest daardoor resolutie en de details worden grover. Het ziet er al snel niet meer mooi uit. Bovendien kun je net zo goed achteraf ‘zoomen’ door een deel van een foto uit te snijden. Het heeft hetzelfde eindresultaat en dan heb je tenminste nog de keus.

bloso-iphone

Staande foto

Natuurlijk, een smartphone heeft zo zijn beperkingen. Je hebt (in principe) geen manuele instellingen als diafragma en sluitertijd maar juist daardoor wordt je als fotograaf wel gedwongen om creatief te zijn. Zo kan je bijvoorbeeld wel aan de slag met diverse creatieve standen op je smartphone. Hiermee kan je filters toepassen, zoals een bepaalde kleurstelling, een miniatuureffect of HDR. Zo’n effect geeft je foto toch altijd dat extraatje, waardoor het resultaat er al snel spectaculair uitziet. Deze effecten kun je uiteraard ook achteraf toepassen, al dan niet met speciale apps. Er zijn zoveel goeie, leuke en creatieve apps verkrijgbaar in de Appstore. In een handomdraai heb je hele kunstwerken van je foto’s gemaakt als je dat wil. Ik gebruik al jaren dezelfde app (Snapseed) voor mijn basisbewerkingen als sharpening, exposure en kleuren aanpassen of een vignette toevoegen. Het is fijn om in ieder geval één app goed te leren kennen, omdat bewerken daardoor een fluitje van een cent wordt. Snapseed is een echte alleskunner, maar er zijn allerlei alternatieven voor te vinden. Het is maar net wat jij een fijne app vindt om mee te werken. VSCO Cam is bijvoorbeeld eenzelfde soort bewerkings app, net als Camera+. Naast die basisbewerkingen probeer ik ook vaak andere creatieve apps uit, ik vind het zo leuk om ermee te spele. Kijk maar eens in de AppStore bij de aanbevelingen, daar zijn een hoop interessante apps te vinden.

Het grote voordeel van een smartphone is dat je na het maken van foto’s er direct van alles mee kunt doen. Allereerst kun je ze heel eenvoudig en vlot bewerken via de ingebouwde camera- en foto-app, maar vergeet vooral de talloze andere apps niet. Na eventuele bewerkingen kun je je foto’s direct delen met vrienden via social media. Vergeet ook een app als Dropbox  (carousel) niet. Die kun je zo instellen dat foto’s die je maakt automatisch geüpload worden. Eenmaal thuis zijn de vers gemaakte foto’s dan direct te vinden in de Dropbox-map op je computer.

Ikzelf gebruik een iPhone en ideaal om bewogen (en dus onscherpe) foto’s te voorkomen is het gebruik van de geluidsknop als trigger. De geluidsknopjes aan de zijkant van je telefoon werken als knop voor je camera! Ideaal, want daardoor kan je je telefoon horizontaal vasthouden als een gewone camera en hoef je geen onhandige bewegingen te maken om de knop op je scherm te bereiken.

Hieronder enkele smartphone foto’s:

Wens je op de hoogte gehouden te worden van alle recente tips & tricks, schrijf je dan in voor onze Nieuwsbrief

 

We wensen je alvast veel smartphone fotografie plezier

Het Fotografie Allerlei team

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: