Kerst- en sfeerverlichting fotograferen


Rond deze tijd van het jaar fleuren vele kerstlichtjes de sombere en donkere straten en pleinen op. Ook binnenshuis worden kaarsjes aangestoken en heerst er een warme Kerstsfeer. Sommige huizen en wijken zijn extra verlicht waardoor het geheel nog pittoresker wordt. 

A16_1110

We wensen jullie warme en gezellige Kerstdagen

De donkere dagen voor kerst kunnen als interessante inspiratiebron dienen voor het maken van mooie foto’s, omdat de donkerte doorbroken wordt door de kerstverlichting die je overal in alle kleuren en vormen tegenkomt. De sfeervolle kerstverlichting en de mooi versierde kerstbomen zijn erg mooi om te fotograferen tijdens deze kerstdagen. Het maken van een foto is niet heel moeilijk, maar het maken van een interessante en pakkende foto bij Kerst fotografie is soms wel iets moeilijker.

Creatief met kerstlichtjes
Altijd al willen weten hoe je een foto als deze zelf maakt? Jij kunt het ook! De algemene truc is: diafragma helemaal open (dus een laag f-getal, bijvoorbeeld F2.8) en niet scherpstellen. Even wat proberen, maar het kan echt. Deze beelden vormen natuurlijk perfecte achtergronden voor in je fotoboek

Zo maak je de mooiste foto’s van kaarsjes
Kaarsen leveren prachtige sfeerbeelden op. Zet je camera in stand Av (Canon) of A (Nikon).

  • Zorg voor een stabiele ondergrond (bijv. een stoel) voor je camera (tip: een zakje gevuld met bonen of koffie werkt ook goed!)
  • Zet je diafragma waarde zo laag mogelijk (bijvoorbeeld: F3.5). Zoom in en stel scherp in op de kaars die je scherp wilt hebben (richt niet op het vlammetje). Door met de sluitertijd en het diafragma te spelen kun je allerlei sfeervolle effecten creëren bij het fotograferen van kerstverlichting. Met deze instellingen verklein je de scherptediepte wat dat mooie effect geeft dat de voorste kaars scherp is, en de achtergrond onscherp. Het is even proberen, maar deze foto is echt zelf te maken!

Fijne Kerstdagen

Probeer de flits te vermijden
Als je de sfeerverlichting buiten wil fotograferen raden we je aan om – als het even kan – het gebruik van de flits te vermijden. Het probleem met de flitser is dat je al snel de kleur verliest van het omgevingslicht en dat je foto daardoor inlevert op de sfeer die het uitstraalt. Probeer liever eerst een plek te zoeken waar je naast de kerstverlichting ook een andere lichtbron voorhanden hebt, bijvoorbeeld straatverlichting. Een andere goede tip is om net na zonsondergang te fotograferen wanneer het nog niet helemaal donker is. Verder kun je uiteraard ook, wanneer je in RAW-formaat fotografeert, in de nabewerking met Adobe Lightroom de ‘Fill light’ functie gebruiken om de details in de gedeeltes van de foto die te donker zijn op te halen.

Waag je nog eens aan een Macrofotootje
Veel kerstspullen zijn prima geschikt om in detail vast te leggen. Een detail van een kerstboom is bijvoorbeeld vaak veel makkelijker mooi op de foto te zetten dan het geheel. Ook kerstballen, de kerststal of bijvoorbeeld het kerstdiner leent zich goed voor macrofotografie.

A16_1117-001

Creatieve feestdagen en een inspirerend 2016
Tot slot wenst ons volledige team alle leden creatieve feestdagen en een inspirerend 2016. Geniet van de feestdagen en leg de camera ook af en toe eens weg om te genieten van de gezelligheid, het lekkere eten en vooral het samen zijn met de familie.

 

Fijne feestdagen vanwege het Fotografie Allerlei team

Wens je op de hoogte gehouden te worden van alle recente tips & tricks, schrijf je dan in voor onze Nieuwsbrief

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: