Bekijk het eens door een glazen bol


Een glazen bol geeft je een andere kijk op de wereld

Als je voor het eerst met een glazen bol op pad gaat, kan het heel frustrerend zijn. Je beeld is niet perfect scherp, je compositie is maar niks of je krijgt niet in de bol wat je erin wilt hebben. Maar, volhouden is de boodschap: oefening baart kunst, blijf dus oefenen en geef vooral niet op!
Als fotograaf is het erg belangrijk om creatief te zijn. Zo ben je steeds bezig om nieuwe poses te bedenken of ben je op zoek naar nieuwe inspirerende locaties. Toch zijn er veel meer manieren die je foto net dat extraatje kunnen geven. Een glazen bol bijvoorbeeld. Hierdoor staat de wereld letterlijk op z’n kop en krijg je een leuk effect. Door de gehele afbeelding 180 graden te draaien, staat de weerspiegeling in de bol nu rechtop. Het is natuurlijk aan jezelf of je dat wel of niet mooi vindt.

tuintje_03 (1 van 1)

Foto: Regina Wolfs

Hoe plaats je de bol?
Je ziet veel foto’s dat de bol in de hand wordt gehouden maar sommige bollen zijn daar gewoon te groot en te zwaar voor. Vaak wordt er bij een glazen bol een statiefje meegeleverd waarop je de bol kan neerzetten. Het is prima als je de bol ergens kan opleggen, een verhoogje, een muurtje of een extra houdertje op je statief. Als je hem alleen op de grond kunt neerzetten, ben je heel beperkt in het maken van foto’s met een ander perspectief. Je kunt natuurlijk ook iemand vragen om de bol vast te houden.

Zelf aan de slag met uw glazen bol – waar let ik op

  • Ik probeer meestal gebruik te maken van een groothoek lens. Dat geeft het mooiste effect
  • Je kunt de foto omdraaien, maar dit hoeft niet. Kijk wat je zelf het mooist vindt
  • Wees creatief en speel met de scherpte en onscherpte in de bol en maak gebruik van waterplassen of een spiegel, dit zorgt voor leuke effecten
  • Na veel oefenen kun je het ook eens met twee glazen bollen proberen. Zet ze in een lijn met elkaar voor de lens en bewonder het effect
  • Pas op! Je kunt je hand of zelfs je camera verbranden. Zorg ervoor dat je de bol niet te lang in de zon houdt want pijnlijke brandwonden kunnen best missen
  • Let goed op het licht. Het beste is dat het licht van verschillende kanten komt. Anders werkt de spiegeling van de bol niet optimaal.
  • Zorg dat er geen vingerafdrukken op de bol zitten, deze ga je zien op de foto evenals krasjes wanneer je bol beschadigd is.
  • Probeer bewust te fotograferen en vraag je af wat je wil vangen in de bol?
  • Verplaats je bol en je zult al snel merken dat er veel verschil zit in maar één centimeter naar rechts, links, onder of boven. Speel hiermee en je krijgt vast leuke resultaten
Foto: Regina Wolfs

Foto: Regina Wolfs

Als je handmatig wil scherp stellen is het gemakkelijkste om vanaf een statief te werken dan weet je zeker dat je camera niet meer beweegt. Anderzijds heb je zonder statief natuurlijk meer bewegingsvrijheid. Je wilt de aandacht leggen op de bol en de weerspiegeling erin. Dit kun je doen door een laag f-getal te kiezen. Hierdoor fotografeer je met een grote lensopening en krijg je weinig scherptediepte. Dus: alles rondom de bol wordt vaag. Let er wel op dat je je f-getal niet TE laag zet, anders heb je kans dat de bol niet helemaal scherp meer is. Je sluitertijd is afhankelijk van de licht omstandigheden en of je overdag of ’s avonds op pad bent.

Tot slot geef ik je nog mee waar je zo’n toverbol kan bestellen. De mijne heb ik hier besteld.

Wens je op de hoogte gehouden te worden van alle recente tips & tricks, schrijf je dan in door te klikken in de rechter kolom op de tab ‘volg dit blog’.

Hiermee kan je alvast aan de slag.

Veel fotografie plezier,

Het Fotografie Allerlei team

BewarenBewaren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: