Diafragma


Van de vele handmatige instellingen die je camera bezit is het instellen van je diafragma relatief eenvoudig om een creatieve foto te maken en je kan er een buitengewoon mooi effect mee bereiken.

Klein-diafragma

Scherptediepte in een foto wordt mede bepaald door het diafragma waarmee je fotografeert en wordt aangegeven in getallen,bijv. F/5.6 of F/8.0. Hoe hoger het getal hoe meer er scherp is van voor naar achter in je foto.

Een ezelsbruggetje om de reeks f/getallen te kunnen onthouden is dat de getallen steeds om en om verdubbelen. Kijk maar eens naar de vetgedrukte f/getallen:

f/1 -> 1.4 -> 2 -> 2.8 -> 4 -> 5.6 -> 8 -> 11 -> 16 -> 22 -> 32
f/1 -> 1.4 -> 2 -> 2.8 -> 4 -> 5.6 -> 8 -> 11 -> 16 -> 22 -> 32

Misschien helpt je dat om de reeks wat gemakkelijker van buiten te leren.

De schaalverdeling van f-waarde zie je in de hierboven getoonde tabel. Elke stap in de tabel staat gelijk aan een halvering van de hoeveelheid licht die doorgelaten wordt. Als je van f/2.8 naar f/4.0 gaat dan komt er dus de helft van de hoeveelheid licht op de sensor terecht. Deze stap noemen we een stop. Bij veel objectieven is het mogelijk ook tussenliggende waarden in te stellen. Je krijgt zo meer mogelijkheden het juiste diafragma voor jouw foto te kiezen.

Hoe werkt dat nu op je camera?
Stel de camera in op A (aperture) en draai aan je instelwiel of gebruik de druktoetsen op je instelwiel. Je kan nu de waarde, het F getal zelf aangeven.

Klein getal = groot diafragma = weinig scherptediepte
Hoog getal = klein diafragma = veel scherptediepte

Probeer het maar eens uit op de keukentafel met een paar koffiekopjes bijvoorbeeld. Je maakt drie foto´s, één met het kleinst instelbare getal (vaak F/3,5), één ergens in het midden (meestal F/8.0) en één met het grootste getal. Bekijk de foto´s goed en je ziet direct wat scherptediepte is.

diafragma_02

Wens je op de hoogte gehouden te worden van alle recente tips & tricks, schrijf je dan in door te klikken in de rechter kolom op de tab ‘volg dit blog’.

PS: Dit (persoonlijk aangepaste) artikel is met toestemming overgenomen van de website Cameraland.nl

Veel succes,
Het Fotografie Allerlei team

5 reacties op “Diafragma

  1. M,

    Weer zo’n waardevolle documentatie voor mij. Hartelijk dank hiervoor, ben ik heel blij mee. Chapeau voor Fotografie Allerlei.

    Veel succes. Antoon van der Graaf, Hoofddorp.

    Liked by 1 persoon

  2. This has actually been one of the best blogs i have read. It was really informative.Looking forward for more blogs of this in near coming future

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: