Nevel en mist


Nevel en mist.
Ze hullen het landschap in een laagje mysterie en geven het sfeer en gevoel.

Foto: Regina Wolfs

Foto: Regina Wolfs

Mist ontstaat wanneer warme en koude lucht met elkaar in aanraking komen, hierdoor onstaan zeer kleine druppeltjes water die in de lucht blijft hangen.
Mist ontstaat het vaakst wanneer de lucht afkoelt net voor zonsopgang of rond zonsondergang en op plaatsen waar de vochtigheid het grootst is. Je zal mist dus het eerst zien opduiken boven een vochtig weiland of in de buurt van water; bijvoorbeeld langs een sloot of rivier of boven een vijver of ven.

Wat kan je als fotograaf of amateur fotograaf hiermee?

Mist maakt een omgeving mysterieus en zorgt ervoor dat je een bepaalde sfeer mee kunt geven aan een foto of aan een specifiek onderwerp in een foto. Denk aan dieren die net boven de laag hangende mist uitsteken of één enkele boom waarvan net de contouren zichtbaar zijn of een laagje mist die een sloot bedekt, terwijl een rij bomen galant de wacht houdt.
Ik vind de mooiste mist onder zijlicht tijdens zonsopkomst. Deze krijgt dan vaak een warme gele kleur en is duidelijk zichtbaar. Het zonlicht dat op de kleine druppeltjes in de mistwolk valt reflecteert naar allerlei kanten waardoor het licht wordt verspreid en daarmee zachter wordt. Bij zonsopkomst kleurt het warme licht de mist. Deze periode duurt soms kort want door de opgewarmde atmosfeer kan de mist soms snel verdwijnen.

Nevel en mist zijn bij veel natuur- en landschapsfotografen de geliefkoosde omstandigheden om de natuur in te trekken. Op dat moment toont het landschap zich op haar mooist: het zachte ochtendlicht en hier en daar een mistbankje zorgen voor extra sfeer en gevoel en geven het landschap een extra dimensie. Pakt het toch anders uit dan voorspeld en zit het dicht van de mist dan bieden bossen of minimalistische landschappen soelaas. Hou de belichting van de camera in de gaten en geniet van die unieke momenten in het veld!

Tips bij mistige omstandigheden

  • Raadpleeg weersites en -apps om mist vooraf te voorspellen. Kijk of ’s nachts de temperatuur in de buurt komt van het dauwpunt en hou daarbij rekening met de wind.
  • Gebruik contrast, harde donkere tinten in combinatie met zacht kleuren: extra contrast in combinatie met mist geeft een heel bijzonder effect aan je foto.
  • Fotografeer mist in tegenlicht voor de meest indrukwekkende resultaten. Ga vooraf op zoek naar oostelijk georiënteerde landschappen.
  • Ga op zoek naar uitgesproken vormen zoals bomen of kerktorens die boven de mist uitsteken.
  • Fotografeer gelaagde landschappen met de telelens vanaf een brand- of uitkijktoren.
  • Controleer steeds de belichting aan de hand van het histogram. Bij mist geraakt de lichtmeter van de camera vaak in de war.
  • Kijk ook af en toe of er geen condensatie op de lens of filters zit.
Foto: Regina Wolfs

Foto: Regina Wolfs

Dikke mist (zoals op de foto hierboven) is meestal niet geschikt voor het maken van een mooie foto, tenzij een duidelijke silhouet van een object/voorwerp er duidelijk uitspringt. Plaatselijke, laaghangende mist, eventueel verlicht door de opkomende/ondergaande zon, kan erg indrukwekkend ogen, maar dit tafereel is toch zeldzaam. Voorbeelden hiervan zijn landschappen, waar objecten zoals bomen en huizen uit de mist steken of bergen met diepe dalen of een rivier met sterke verdamping.

Camera-instellingen bij mist
Doordat je in mistige omstandigheden weinig contrast hebt, kan je camera moeite hebben met scherpstellen. Probeer een object in de buurt te vinden waar je de autofocus op scherp kunt laten stellen. Wanneer je kiest voor een kleiner diafragma, zul je minder snel problemen krijgen met de focus. Doordat je tijdens mist veel wit in beeld hebt, zal je fotocamera al snel automatisch je foto´s te zeer onderbelichten, waardoor de foto’s vaak te donker worden. Let hier op en kies eventueel voor +1 overbelichting om dit te compenseren. Zoals voor bijna elke situatie geldt ook hier; probeer verschillende instellingen uit.

Wens je op de hoogte gehouden te worden van alle recente tips & tricks, schrijf je dan in door te klikken in de rechter kolom op de tab ‘volg dit blog’.

Veel succes,
Het Fotografie Allerlei team

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: