Zwart/Wit fotografie


Hele generaties zijn opgegroeid met zwart-wit beelden. Misschien dat we daarom wel een nostalgisch gevoel krijgen bij zwart-wit fotografie. Zwart/wit fotografie is terug van nooit weggeweest. Vanwaar toch die blijvende populariteit?

Contrast

Foto: Regina Wolfs

Foto: Regina Wolfs

De naam zegt het eigenlijk al: zwart-wit. Omdat er geen kleuren zijn die de foto kunnen verstrekken, moet u het van iets anders hebben om uw foto’s kracht bij te zetten. Foto’s die hele donkere en hele lichte delen hebben, zijn vaak aantrekkelijker. Probeer bij het maken van een foto te letten op de hooglichten en de schaduwen. In een kleurenfoto zijn harde contrasten zeker niet altijd even mooi, maar bij een zwart-wit foto werkt dit meestal prima. Ga dus voor zwart-wit foto’s op zoek naar scènes met een hoog contrast. Bij gebrek aan kleur krijgt contrast dan extra aandacht . Hierdoor is zwart-wit fotografie vaak een prima keuze wanneer je overdag in het zonlicht fotografeert. Door over te schakelen op zwart-wit kun je vaak het mooiste uit het moment halen. Ook  grauwe regenachtige dagen -waarop alles al grijs lijkt- zijn prima geschikt voor zwart-wit fotografie. Het licht is dan juist erg zacht door de donkere bewolking en toch geeft dit grijze effect je de kans mooie contrasten te leggen. Op dit soort dagen moet je vaak in de nabewerking nog enkel nog wat extra contrast zelf toevoegen.

Blijven oefenen

Foto: Regina Wolfs

Foto: Regina Wolfs

Geef niet te snel op en blijf – zoals met vele zaken – oefenen met zwart-wit fotografie. Hoe meer je het doet, hoe beter je er in wordt het leven in ‘zwart-wit te zien’. Je leert langzamerhand welke soort foto’s het goed doen in zwart-wit en wat niet zal werken. En heb je tijdens de koude winterse dagen geen zin om met de camera aan de slag te gaan, maar wel om te oefenen met zwart-wit fotografie? Duik dan eens in je foto archief om te kijken welke foto’s er wellicht in aanmerking komen voor zwart-wit. Veel van je beste foto’s zullen het ook goed doen in zwart-wit, maar ook sommige mislukte foto’s kunnen nog erg geschikt zijn voor een (extreme) zwart-wit omzetting. In zwart-wit fotograferen vereist oefening. Je moet de wereld gaan zien zonder kleur, contrast en tonen moeten de belangrijkste reden zijn om een foto te maken. In eerste instantie zul je op de computer door experimenteren een foto ontdekken die je goed naar zwart-wit om kunt zetten, maar op den duur zul je vaker al tijdens het fotograferen kiezen welke foto wel en welke foto niet naar zwart-wit omgezet moet worden en specifiek op zoek gaan naar goede zwart-wit onderwerpen.
Onderwerp

Foto: Regina Wolfs

Foto: Regina Wolfs

Kies nauwkeurig je onderwerp. Onderwerpen die zich lenen voor zwart-wit fotografie zijn o.a. oude schuurtjes, verweerde hekjes, oud gereedschap, doorleefde gezichten mensen en dieren zijn een dankbaar onderwerp. Zwart/wit fotografie is ook heel geschikt voor het benadrukken van vorm en toon van het onderwerp. Met zwart/wit kun je vaak een heel krachtige foto maken van een onderwerp dat in kleur juist veel zwakker lijkt. Fotografeer je een portret? In zwart wit komen emoties vaak duidelijker naar voren wat het beeld krachtiger maakt. Focus dus op het verhaal wat je wil vertellen in je beeld en probeer die emotie te pakken!

Vignette

Foto: Regina Wolfs

Foto: Regina Wolfs

Door het toevoegen van een vignette kunt u de nadruk leggen op een bepaald deel van de foto. Een vignette komt eigenlijk voor bij groothoek objectieven, de randen van de foto’s zijn dan donkerder dan de rest. Echter is dit effect eenvoudig toe te passen in de meeste software. Bij de onderste foto hiernaast is dit linksonder goed te zien. Het legt op een subtiele manier de nadruk op de man die een kaart leest. Probeer het wel subtiel te houden, worden de hoeken te donker dan gaat dit afleiden van het onderwerp. Het maken van zwart-wit foto’s laten u op een andere manier kijken naar licht en contrast en leveren vaak mooie, klassieke foto’s op. Probeer vooral verschillende dingen uit en heb plezier!

Wens je op de hoogte gehouden te worden van alle recente tips & tricks, schrijf je dan in door te klikken in de rechter kolom op de tab ‘volg dit blog’.

Veel succes,
Het Fotografie Allerlei team

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: