Fotocollage maken


Een goed en gratis fotobewerkingsprogramma is Picasa, ontwikkeld door Google. In dit artikel leest u hoe u een collage maakt van uw foto’s.

Een collage is een creatie van bestaande digitale foto’s die u op een bepaalde verrassende manier rangschikt. Vroeger knipten en plakten mensen hun papieren afdrukken om er iets speciaals van te maken.
Tegenwoordig kan dat allemaal veel gemakkelijker. Zeker in Picasa is een fotocollage binnen enkele muisklikken gemaakt. En het voordeel is: bent u niet tevreden over het resultaat? Dan maakt u gewoon weer een andere collage.
 • Open de bibliotheek van Picasa 3.
 • Selecteer de map waarin de foto’s staan waarvan u een collage wilt maken. Als u alle foto’s uit de map wilt gebruiken, klik dan links op de map om deze te selecteren. Wilt u slechts een aantal foto’s uit de map gebruiken, selecteer de foto’s dan één voor één door de Ctrl-toets ingedrukt te houden en op de foto’s te klikken.
 • Klik op het pictogram ‘Fotocollage maken’:  Picasa fotocollage

Het tabblad ‘Collage’ opent.

 • Links ziet u een deelscherm met alle mogelijkheden voor collages. Is de collage niet helemaal naar uw zin? Klik onder de collage op de knop Collage schudden voor een andere compositie.
 • Nu wel naar uw zin? Klik in het linkervenster dan op de knop Collage maken.
 • Picasa maakt nu een jpg-afbeelding van de collage. Dit kan even duren. In de tussentijd verschijnen er diverse vensters rechtsonder in beeld. Deze verdwijnen weer. Als de afbeelding klaar is, verschijnt die in het bewerkingsvenster en kunt u de collage naar eigen inzicht verder bewerken.
 • U keert terug naar de bibliotheek door te klikken op de knop Sluiten die u linksboven in beeld vindt. In de lijst met mappen staat nu een nieuwe map, ‘Google Projects’, met daarin ‘Collages’.

Naast de standaardcollage kunt u de afbeeldingen ook op heel andere manieren rangschikken.

 • Open de bibliotheek van Picasa 3 en selecteer de gewenste foto’s zoals in stap 1 is beschreven.
 • Klik op het pictogram  Picasa fotocollage.
 • U ziet weer een standaardcollage. Echter, links is er het deelvenster waarin u voor andere instellingen kunt kiezen. In het bovenste vakje ziet u dat de optie Stapel afbeeldingen wordt getoond. Klikt u op het driehoekje daar rechts naast, dan opent er een uitklapmenu met daarin andere mogelijkheden. Kies bijvoorbeeld voor een raster, een contactvel of multiweergave. U ziet de mogelijkheden met een klein voorbeeld.

U kunt alle opties om de beurt aanklikken en kijken welk effect het heeft. U ziet de wijzigingen direct ingaan. Elke optie die u aanklikt, heeft invloed op de verdere mogelijkheden die worden getoond in het linkervenster. De opties die mogelijk zijn, worden vetgedrukt, en de opties die niet mogelijk zijn worden lichtgrijs.

Als u  Stapel afbeeldingen hebt gekozen, dan zijn er diverse verdere mogelijkheden. U kunt een randje voor de collage uitkiezen. Als u de muis stilhoudt boven de opties, ziet u een wolkje met wat uitleg erover. Als u iets aanklikt wat u niet bevalt, kunt u het ongedaan maken door op het linker pictogram, ‘Alleen de afbeelding, zonder rand’, te klikken. U kunt een kleurtje uitkiezen voor de achtergrond, aangeven hoe groot uw collage moet worden en kiezen voor een staande of liggende weergave (de twee knoppen onder het vakje bij Foto-indeling). Ook kunt u schaduw gebruiken of titels weergeven.
Als u de optie Mozaïek aanklikt, dan veranderen de opties. U kunt nu kiezen welke rasterspatiëring u wilt gebruiken. Daarmee wordt bedoeld of er ruimte moet zitten tussen de foto’s of liever niet. Verder kunt u een andere pagina-indeling kiezen en wederom daaronder aangeven of u een staande of liggende collage wilt.
De optie  Framemozaïek biedt bijna dezelfde mogelijkheden, alleen is er rechtsonder een extra knop  Instellen als centrum van frame.  Daarmee kunt u foto’s in de collage van plaats laten wisselen.
Ook bij het  Raster  kunt u de onderlinge tussenruimte (rasterspatiëring) kiezen, de pagina-indeling veranderen of kiezen voor een staande danwel liggende collage.
Ook hier zijn veel van de eerder genoemde opties aanwezig, naast het weergeven van titels.
Bij deze optie worden alle foto’s over elkaar heen gelegd, wat een vreemd resultaat kan opleveren. U kunt hier vrij weinig aan wijzigen, alleen de pagina-indeling en de optie staand/liggend.

Elke keer dat u een collage wilt maken is de werkwijze hetzelfde:

 • Kies de foto’s.
 • Kklik op het pictogram Picasa fotocollage.
 • Kies links een van de verschillende stijlen en pas daarna de verdere opties aan tot u tevreden bent.
 • Klik dan onder de foto’s op de knop Collage maken.

Na enige tijd is de nieuwe jpg-afbeelding te vinden in het mapje ‘Projecten’ in de bibliotheek van Picasa 3.

Wens je op de hoogte gehouden te worden van alle recente tips & tricks, schrijf je dan in door te klikken in de rechter kolom op de tab ‘volg dit blog’.

Veel succes,
Het Fotografie Allerlei team

PS: deze info komt van de website seniorweb.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: